Psst... het leven roept je!

Menu

Persoonlijke kruidenwandeling in Wijlre

Blog van Liefsuitlimburgaccess_time17 juli 2019

Op een zonnige maandagmiddag ging ik vanuit liefsuitlimburg op pad naar Wijlre voor een geurige en smakelijke activiteit. En nee ik heb het niet over een kookworkshop. Ik maakte een kruidenwandeling op locatie én maakte kennis met Pauls. En dat was een hele leuke ervaring.

Pauls

IJsboerderij Pauls was het startpunt voor mijn tocht op zoek naar smaakmakers van eigen bodem. Ik kwam aangereden bij een gezellige boerderij met een groot terras en heel wat mensen die aan het genieten waren van een ijsje, hier moest het zijn. Ik ontdekte al snel dat je hier, samen met je hond/kat trouwens, van nog veel meer dan alleen ijs kunt proeven. Er was een babyshower met zoetigheden aan de gang op het terras en binnen werden diverse smakelijke lunchgerechten uitgeserveerd. Kortom, het water liep me in de mond.

Kruidentour

Veel tijd om me te vergapen had ik niet, want mijn gids Anne was inmiddels ook gearriveerd. We maakten kennis en gingen op pad. Anne geeft kruidenwandelingen en workshops op locaties naar keuze (mits daar genoeg kruiden te vinden zijn) van zo’n 3 km. Normaliter doet ze dat in groepjes maar voor mij maakte ze een uitzondering, ik kreeg dus een privétour! Ze had een papieren zakje bij zich waar we alles in konden verzamelen en eventueel na afloop in een salade te laten verwerken Bij Pauls.

Hippe plant

De eerste bijzondere plant die we aandeden stond in de voortuin van Bij Pauls. En dat was meteen een ‘hippe’. Anne nam een blaadje, knakte het doormidden en trok het bovenste laagje ervan af waardoor een rubberachtige substantie bloot kwam te liggen. Dit was Sedum (hemelsleutel) beter bekend als de westerse Aloë Vera, een vetkruid. Dit kun je gebruiken als middel tegen huidkwaaltjes, maar is ook lekker fris om door de sla te snipperen volgens Anne.

Eigen kruidentuin

Na een aantal andere kruiden gespot te hebben aan de overkant op het veld, liepen we verder richting kleine Geul. Anne wil me onderweg op het hart drukken dat als ik zelf met lokale kruiden aan de slag zou willen, ik ze niet zomaar mag opscheppen uit de natuur: “De oorspronkelijke kruiden die je in gebieden kunt vinden worden steeds minder, laat staan als mensen ze bewust gaan weghalen voor eigen gebruik”, aldus Anne. Als alternatief geeft ze de opties om biologisch zaad te kopen of biologische plantjes, zoals bijvoorbeeld bij Puur Aroma. Hier zijn Ellis en ik voor liefsuitlimburg.nl al eens geweest dus ik snap helemaal dat ze dit een goed alternatief vindt.

Verrassend

Een andere opvallende plant die we onderweg tegenkwamen was de Moerasspirea. De naam verklapt het al een beetje, deze plant heeft in lichtere mate de kracht van een aspirine. Toch is het een hele mooie plant om te zien en de geur is heerlijk; zoete vanille en amandel. Vroeger werd het eveneens gebruikt om wijn of bier op smaak te brengen én om graven op het kerkhof mee te versieren, weet Anne. Dat had ik nooit allemaal achter deze witte bloemetjes gezocht.

Leuke feitjes

Na ongeveer een uurtje wandelen was ons zakje al flink gevuld met allerlei soorten bloemetjes en plantjes. Toch kwamen we nog een paar leukerds onderweg tegen die ik jullie niet wil onthouden. Zo kwamen we langs een plant met allemaal stekelige knoppen met kleine haakjes. Dit maakt dat de plant als plakkerig wordt ervaren. Hij heet dan ook ‘klit’ en is de inspiratiebron geweest voor wat wij nu als ‘klittenband’ kennen.

Legoplantje

Een ander plantje dat ik grappig vind om nog even uit te lichten is de Akkerpaardenstaart, ook wel heermoes. Bij de aanblik van dit plantje moets ik even schakelen, waar leek dit op? Anne hielp me door het kroontje los te maken van de steel. Verrek, het was net een legoboompje. Het wordt dan ook wel: legoplantje genoemd. Het kruid werd vroeger ook wel gebruikt als schuurspons maar je kunt het ook of bereiden zoals asperges. Maar let op: alleen in het voorjaar opschietende heermoesscheuten kunnen gegeten worden. Moeraspaardenstaart of schaafsto, die verwant zijn en er veel op lijken zijn niet eetbaar.

Buit

Zo’n twee uur later kwamen met ons papieren tasje vol met kleurrijke en geurrijke kruiden terug bij Pauls aan. We hadden helaas geen tijd meer om een salade te laten samenstellen maar dit had wel goed gekund met onze buit. Het is overigens ook mogelijk om met de kruiden een picknickwandeling te volgen. Vraag Anne per mail naar de mogelijkheden.

Kruidenwandelingen zijn te reserveren vanaf € 8,50 per persoon. Meer informatie is te vinden op de website. Wil je meer kruiden en leuke feitjes bekijken die Anne mij liet zijn tijdens deze wandeling? Check dan de PLOG (photo-log) op liefsuitlimburg.nl.

Schud je reuk-, geur- en smaakpapillen dus eens goed wakker en ga deze leuke interactieve wandeling beleven. O, en vergeet geen ijsje (of waar je ook zin in hebt!) te proeven bij Pauls als je toch in de buurt bent.

 

Liefs,

Fleur


Dit vind je vast ook leuk!

Dat Zuid-Limburg vier eeuwen lang deel uitmaakte van het Romeinse Rijk wist Naomi niet en dat in ons eigen land ook overblijfselen uit die tijd kon vinden, ook niet.
Lees meer
"Zuid-Limburg is de poort naar Europa", hoorde Naomi laatst iemand zeggen. Zelf maakte ze samen met Brecht en Birthe van Wandering the World een boottrip vanaf Maastricht naar het Belgische Luik.
Lees meer
Naomi ziet een grote carréhoeve, paardenstallen en paarden grazen in de wei als ze het terrein van de Zonneberg komt oprijden.
Lees meer

Deel deze pagina