Psst... het leven roept je!

Menu

Op de step door de geschiedenis van Maastricht

Blog van Liefsuitlimburgaccess_time7 augustus 2019

Wanneer je Maastricht beleeft voel je de historie in alles. Deze stad ademt geschiedenis. Een bijzondere beleving vind ik en daarom kom ik er ook graag. Vooral in combinatie met de bourgondische leefstijl waan je je zo in een buitenlandse stad. En dat is zo gek nog niet. Maastricht is vroeger een belangrijke stad geweest voor Nederland en veel landen hebben zich ermee bemoeid.

Tijdens een van de meest tropische dagen van het jaar (ofja, eigenlijk aller tijden) mochten wij nog een beetje extra geschiedenis opsnuiven in de grotten van de Zonneberg in Maastricht. En dat was fun, leerzaam en heerlijk verfrissend. Ik neem je mee op de step en ons avontuur.

 

Meer verkoelende uitjes voor deze warme dagen lees je op liefsuitlimburg.nl

Op de step, op de step

Al eerder bezocht ik de grotten van Maastricht. Meestal gewoon wandelend, maar nog nooit op een step. Ik kon me er dan ook moeilijk iets bij voorstellen. Zijn ze elektrisch? Zou het zwaar worden? Ik liet het op me afkomen. We verzamelden bij Buitengoed Slavante boven op de berg, samen met een grote groep relatief jonge mensen -ik schat zo tussen de 25-35 jaar-. We luisterden naar de instructies van onze gids Ralf. Tijdens de tour van ongeveer een uur en een kwartier zouden we langs een aantal hoogtepunten steppen. Wanneer we de groep volgden, niet afslaan en gewoon blijven staan wanneer je iedereen kwijt bent, zal er niks misgaan, beloofde Ralf. Mooi. Dat moest wel lukken. We stepten richting de Zonneberg waar we allemaal een hoofdlampje kregen, wel zo handig in het pikkedonker.

Grot of gangenstelsel?

Ik ga niet alles weggeven van deze interessante rondleiding. Ralf had een paar goede weetjes over de stad (die ik als inwoner ook nog niet wist) en wat er allemaal gebeurd is in het gangenstelsel. Want dat is het. We noemen het allemaal ‘grotten van Maastricht’, maar dat is niet helemaal waar. Het is een gangenstelsel gecreëerd door de mens, de Romeinen om precies te zijn. Zij groeven dit gangenstelsel voor de mergelblokken. Daarmee bouwden ze stadsmuren om de stad te beschermen tegen indringers. Maastricht was toentertijd de toegangspoort tot Nederland, er werd dan ook flink geïnvesteerd in de stad door andere Nederlandse steden en daarbuiten. Wist je trouwens dat de Sint Pietersberg helemaal geen berg is, maar dat Maastricht in een dal ligt? Pikten we zomaar even mee.

Fases

Maastricht kent veel verschillende fases en deze zijn ook terug te vinden in de grotten. Zo hebben de Romeinen het gangenstelsel gebouwd en heeft de ENCI in 1920 toestemming gekregen om verder te graven (waardoor we allemaal een klein beetje Maastricht in ons huis hebben). Later heeft het gangenstelsel onderdak geboden aan 40.000 mensen en is het gebruikt als schuilplaats. Ergens tussen die fases in werden er al rondleidingen gegeven en was de grot openbaar. Hierdoor zijn er veel muurschilderingen te vinden die zijn aangebracht door lokale kunstenaars.

Schuilplaats

Wat het meeste indruk op me heeft gemaakt is de periode dat het 250km lange gangenstelsel onderdak bood aan 40.000 mensen. Het stelsel was er volledig op ingericht: een ziekenhuis, toilet, douchevoorziening, water, bakkerij en zelfs een museum waren aanwezig. Om het organisatorisch haalbaar te maken hing er een geluidsinstallatie en was er dus ook een centrale plek waar dit gecoördineerd werd. Met de step konden we mooi langs al deze punten steppen. Heel erg indrukwekkend. Uiteindelijk konden we met z’n allen de conclusie trekken dat het schuilen in deze grot helemaal niet zo’n heel fijn idee was. Waarom precies, dat gaat Ralf je tijdens de tour vertellen.

Museum

Stiekem had ik gehoopt dat we ook een kijkje gingen nemen bij de Nachtwacht. Huh hoor ik je denken? Ja die is hier ook aanwezig (althans, een replica gemaakt door Jules Sondeijker). En gelukkig nam Ralf even de tijd om te stoppen bij het museum. Waar niet alleen de Nachtwacht, maar ook de Mosasaurus en veel andere kunst te zien is. Dit moet je echt met je eigen ogen zien, heel erg bijzonder op 35m diepte.

We hebben veel nieuwe dingen geleerd tijdens deze steptocht. Er was ruimte voor mooie verhalen en goede vragen. Maar bovenal was het fun. Je kunt je eigen tempo aanhouden, dat bij ons hoog lag, wat ervoor zorgde dat er zelfs ruimte was voor een wedstrijdje wie het snelste was. Ralf, bedankt!


Dit vind je vast ook leuk!

Het is half oktober als de witte druiven van St. Martinus geoogst mogen worden. Wist je dat in Nederland wijn wordt gemaakt? Voor mijn reis door Zuid-Limburg had ik geen idee...
Lees meer
Naomi ziet een grote carréhoeve, paardenstallen en paarden grazen in de wei als ze het terrein van de Zonneberg komt oprijden.
Lees meer
Tijd voor jezelf vrijmaken is niet altijd even makkelijk, maar oh zo belangrijk! In Zuid-Limburg ontspant Naomi volledig.
Lees meer

Deel deze pagina