Psst... het leven roept je!

Menu

Luik lonkt

Blog van Naomiaccess_time8 november 2017

Zuid-Limburg is de poort naar Europa’, hoorde ik laatst iemand zeggen. Ik vond het een mooie en ben het eens: dat je zo in België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk zit maakt deze streek extra aantrekkelijk. Zelf maakte ik samen met Brecht en Birthe van Wandering the World vanaf Maastricht een boottrip naar het Belgische Luik. Een hele beleving!

 

Dat Brecht en Birthe met mij meegingen op de boot was voor mij een verrassing. Aangezien zij uit Hasselt komen, had ik verwacht dat ze direct naar Luik zouden gaan en ik ze daar zou treffen. Uiteindelijk bleek Maastricht ongeveer net zo ver rijden en leek het ze leuk mee te varen op de boot van Rederij Stiphout. We hadden een mooie dag uitgezocht voor deze dagtrip; de zon scheen, waardoor het prima vertoeven was op het dek!

De vaart naar Luik duurt 2,5 uur, wat best lang is. Toch vliegt die tijd voorbij, omdat er onderweg genoeg te zien is, zoals o.a. het huis van André Rieu, de brouwerij van Jupiler en het beeld van koning Albert op het Albertkanaal. Het hoogtepunt was wel de sluis bij Klein-Ternaaien (foto 14). Ik had nog nooit meegemaakt met een boot een sluis in te gaan, dus vond het machtig mooi om te zien hoe het water in de sluis gepompt werd en onze boot, uiteindelijk nog best snel, omhoog gepompt werd. De techniek staat voor niets! Uiteraard bood de 2,5 uur vaartijd ook de mogelijkheid Birthe en Brecht wat beter te leren kennen. We hebben lekker zitten kletsen!

Om 12.30u kwamen we aan in Luik. Daar hadden we ook 2,5 uur de tijd om de stad te verkennen. Bij de tickets van Rederij Stiphout zat een kaartje met twee wandelroutes door Luik: eentje door het stadscentrum en eentje door het historische hart. Wij besloten een combi te maken en Brecht wierp zich op als gids.

Lonkt Luik wel?

Nou moeten jullie weten dat ik een paar jaar geleden al eens in Luik geweest ben met mijn vriend en schoonzusje en er toen niet zo weg van was. Ik herinner mij dat het toen een druilerige dag was en dat ik de stad ook grauw en grijs vond. Ik stond er dus van te kijken dat ik van de Limburgers allemaal positieve reacties hoorde over Luik. Hadden wij toen een verkeerd deel gezien? Het maakte me opnieuw nieuwsgierig naar de stad.

Onze wandelroute leidde ons o.a. langs het Paleis van de Prins-bisschoppen en de binnenplaats, Opéra Royal de Wallonie en de terrassen van Sentiers des Coteaux. De terrassen boden een panorama-uitzicht over de stad. Het viel me op dat de stad heel veelzijdig is. Je hebt behoorlijk moderne stukken, maar het paleis stamt uit de zestiende eeuw en de stad staat vol met gotische kerken. Die veelzijdigheid sprak mij nu erg aan en ik begon de stad nu in een heel ander licht te zien (dat kan ook aan de nu aanwezige zon gelegen hebben 😉). De tour sloten we af met een echte Luikse wafel, waar we gek genoeg nog even naar moesten zoeken.

Om 15.00u vertrokken we weer met de boot de Maas op, onderweg naar Maastricht. Op de boot dronken we nog wat, speelden we Tetris (ik werd dik ingemaakt door Birthe) en keken we nu ademloos toe hoe het water uit de sluis weggepompt werd en we zo’n veertien meter zakten. Rond 17.15u kwamen we aan in Maastricht en was het tijd om afscheid van elkaar te nemen.

Ik heb een hele leuke dag gehad met bloggers Brecht en Birthe! Het was heel gezellig en leuk om samen Luik te (her)ontdekken. Qua mening ben ik 180 graden gedraaid, want ik zou nu graag eens teruggaan naar Luik en raad het je aan eens te bezoeken. Dat kan dus makkelijk vanuit Maastricht met de boot van Rederij Stiphout. Geen autorit, geen zorgen, geen omkijken, gewoon genieten van het gemak en de vaart. Luik lonkt!


Dit vind je vast ook leuk!

Het is half oktober als de witte druiven van St. Martinus geoogst mogen worden. Wist je dat in Nederland wijn wordt gemaakt? Voor mijn reis door Zuid-Limburg had ik geen idee...
Lees meer
Naomi ziet een grote carréhoeve, paardenstallen en paarden grazen in de wei als ze het terrein van de Zonneberg komt oprijden.
Lees meer
Tijd voor jezelf vrijmaken is niet altijd even makkelijk, maar oh zo belangrijk! In Zuid-Limburg ontspant Naomi volledig.
Lees meer

Deel deze pagina