Psst... het leven roept je!

Menu

Knuffelen met koeien en kalfjes

Blog van Naomiaccess_time5 november 2017

Al weken keek ik ernaar uit: de dag dat ik mocht gaan knuffelen met koeien op Loei goed Zuid-Limburg (Waalheimer Farm). Het leek me zo’n bijzondere activiteit, om een connectie te kunnen maken met zo’n grote koe, die je normaal alleen ziet in de wei.

Een paar dagen van tevoren begon ik alleen even te twijfelen. Ik zet mij af tegen alle commerciële activiteiten met wilde dieren, maar ga nu zelf wel een koe knuffelen. Vindt de koe dat eigenlijk wel leuk? Het was dan ook een van de eerste vragen die ik stelde aan boerin Kristel Vanhommerig-Dullens, eigenaresse van de melkveehouderij. ‘Niet allemaal’, gaf zij toe. ‘Sommigen moeten daar niets van weten en geven dat ook duidelijk aan. Maar de koe die ik voor jullie uitkies, vindt dat wel heel fijn. Billy is heel rustig en knuffelig en daardoor ook het meest geschikt voor deze activiteit.’

We zitten dan in de ontvangstruimte, waar mijn Limburg lonkt collega’s Manon, Leontien, Sarah en ik zijn ontvangen met thee en gebak. Er staat een groot bord met allerlei weetjes over koeien. Zo grazen zij vier tot negen uur per dag, herkauwen zij ook zoveel uren per dag, slapen zij maar twintig minuten (!) in 24 uur, poepen zij twaalf tot achttien keer op een dag (wat goed is voor 30 tot 40 kilogram poep) en plassen zij zeven tot tien keer per dag (goed voor tien tot 25 liter urine). Fascinerende feitjes. Wat echter onze aandacht trekt, is het tafereel dat zich voor ons afspeelt. De ontvangstruimte bestaat namelijk uit een zijde uit grote glazen ramen en door die ramen zien wij twee grote melkmachines. We hebben al snel door dat de koeien zelf de machines in- en uitlopen om gemolken te worden. ‘Beslissen ze dat helemaal zelf?’ Vol ongeloof kijken we naar Kristel, die glimlachend knikt. ‘Mooi systeem he?’

Ze legt uit dat de melkmachine eigenlijk een hele grote computer is. Als de koe de machine inloopt om gemolken te lopen staat zij niets vermoedend op een enorme weegschaal, zodat ze gelijk gewogen wordt. De machine herkent de koe, en tijdens het melken slaat de machine allerlei cijfers op, over o.a. de gezondheid van de koe en de kwaliteit van de melk. Een koe moet zo drie keer per dag gemolken worden, dus als zij net is geweest weet de machine dat ook en weigert haar dan. Een ingenieus systeem.

Connecten met kalf en koe

We krijgen een overall en kaplaarzen om aan te doen tijdens het knuffelen. We starten bij de jongste kalfjes van twee weken oud. Deze hebben een enorme zuigdrang en grijpen daardoor direct naar onze handen. In het begin vind ik het een beetje eng, maar zodra Kristel me gerust stelt en aangeeft dat ze geen tanden hebben durf ik de kalf te laten zuigen. Het voelt warm en nat, maar ik vind het heel speciaal, ook dat ik het kalf uitgebreid kan aaien.

Daarna gaan we naar de iets oudere kalveren. Dit zijn pubers en vinden mensen een beetje eng. Daarom moeten we rustig in de stal gaan zitten en vraagt Kristel de kalveren op ons af te laten komen. Zij moeten ons eerst genoeg vertrouwen. We gaan zitten en wachten rustig af. Het ene kalf is duidelijk nieuwsgieriger dan het andere. Sommigen zoeken toenadering en kunnen we even aanraken, maar ze blijven op hun hoede. Ik vind het vooral heel mooi om te zien hoe ze ons onderzoeken, aan ons ruiken, likken of voorzichtig even happen.

Als laatste gaan we naar de grote stal met de volwassen koeien. We vinden het alle vier spannend, want van dichtbij merk je pas hoe groot ze daadwerkelijk zijn. Blijkbaar is het voor de koeien net zo spannend als voor ons, want sommigen lopen met een grote boog om ons heen. Billy ligt rustig te dutten aan de zijkant van de stal. Om haar vertrouwen te winnen moet ik eerst op haar flank zitten en haar rustig aaien en tegen haar praten. Ik voel me bezwaard om bovenop haar te gaan zitten, maar Kristel vertelt dat ze 750 kilo weegt en ze daar dus helemaal geen last van heeft. Billy lijkt inderdaad niet onder de indruk als ik op haar zit. Sterker nog, ze dut lekker door. Daarna mag ik op haar gaan liggen. Dat gaat een beetje ongemakkelijk, omdat ik echt even moet klimmen, maar haar tegelijkertijd geen pijn wil doen. Als ik eenmaal lig, voel ik haar warmte. Met een temperatuur van 39 graden voelt het knuffelen extra comfortabel aan. Ik ben me erg bewust van het moment: ik ben aan het knuffelen met een koe! Zo gek en zo uitzonderlijk tegelijk. Ik vind het prachtig dat ik een lichamelijke connectie kan maken met Billy, die gelukkig constant heel relaxt blijft liggen.

Adopteer een koe!

Kristel vertelt nog een en ander over het bedrijf als de activiteit op zijn einde loopt. Zo strijden ze al tien (!) jaar voor een grotere stal (op een andere locatie), maar vertraagt de bureaucratie in Nederland dat enorm. Het kost ze honderduizenden euro’s en in de tussentijd moeten de koeien het doen met ligplekken die eigenlijk te smal voor ze zijn. Bovendien biedt een nieuwe stal Loei goed Zuid-Limburg de kans een duurzaamheidsslag te maken: dan kunnen ze namelijk de mest van de koeien opvangen en hergebruiken. Belachelijk dat dit al tien jaar in de wacht staat! Ik hoop voor Kristel en de koeien dat ze snel een ‘go’ krijgen en de stal kunnen gaan bouwen die ze verdienen.

Het was een geweldige ervaring, met de koetjes en kalfjes knuffelen. Eentje die ik KOEster! Wil jij ook met koeien knuffelen? Dat kan! Dit valt te combineren met een of meerdere overnachtingen, want je kunt bij Loei goed Zuid-Limburg kamperen of overnachten in hun vakantiewoning. Je bent dan ook zeer welkom mee te helpen op de boerderij. Wil je op een andere manier je steentje bijdragen? Dan kun je ook een koe of kalf naar keuze adopteren! Die bijdragen worden besteed aan investeringen op het gebied van dierenwelzijn. Zo spaart Loei goed Zuid-Limburg nu voor een koeborstel, dat een koe afhelpt van eventuele jeuk en tegelijkertijd haar vacht reinigt van onder andere parasieten en mijten. Ook zorgt het voor een betere doorbloeding en stofwisseling. Een mooi doel!


Dit vind je vast ook leuk!

Cynthia van Cynthia.nl ging vorig weekend samen met Willem naar het zuiden des lands: Zuid-Limburg! Tijd voor natuur en lekker eten en drinken. Op hun eerste dag gingen ze lunchen bij de Eyserhalte, wandelen, wijnproeven bij Wijngoed Fromberg en héérlijk eten en slapen bij Landgoed Winselerhof.

Lees meer

De eerste dag van Cynthia en Willem in Zuid-Limburg was een om over naar huis te schrijven en de tweede dag genieten ze daar enorm van na. Ze slapen uit, genieten van een heerlijk ontbijt en óók nog eens van een uitgebreide lunch. Het houdt voor hun niet op met het lekkere eten hier!

Lees meer
Naomi verbleef samen met haar vriend bij hotel Winselerhof. Dit karakteristieke hotel is onderdeel van de Oostwegel Collection; een groep bijzondere hotels in Zuid-Limburg. Ook ging ze samen met Cynthia van Cynthia.nl een dagje op pad.
Lees meer

Deel deze pagina