Psst... het leven roept je!

Menu

Historie in Zuid-Limburg: De Romeinse tijd

Blog van Naomiaccess_time9 oktober 2017

De Romeinse tijd vind ik een van de meest fascinerende periodes in onze geschiedenis. Het feit dat er toen al enorme welzijn was en we daarna in de Middeleeuwen zijn beland, vind ik boeiend. Dat Zuid-Limburg vier eeuwen lang deel uitmaakte van het Romeinse Rijk wist ik niet en dat ik in ons eigen land ook overblijfselen uit die tijd kon vinden, ook niet. Inmiddels heb ik een aantal van deze Romeinse restanten met eigen ogen mogen aanschouwen.

De Via Belgica

Dwars door Zuid-Limburg loopt de Romeinse handelsroute Via Belgica. Deze route, die van Boulogne-sur-mer in Frankrijk naar Keulen in Duitsland loopt, zorgde ervoor dat Maastricht (toentertijd Mosae Trajectum) en Heerlen (toentertijd Coriovallum) florerende handelssteden waren. De restanten daarvan zijn nog te vinden. Zo werd in 1963 ten zuiden van de Sint Servaasburg in Maastricht de resten van een Romeinse brug ontdekt. Deze brug is afgelopen september tot rijksmonument verklaard.

Ook de museumkelder van hotel Derlon is een rijksmonument. In deze kelder is een belangrijke opgraving te bezichtigen, waarin o.a. de restanten van een zuil en een waterput te zien zijn, meer beelden ervan zie je in deze vlog). Speltbakkerij de Bisschopsmolen in Maastricht, waar ik een vlaai leerde bakken, had nooit met spelt gebakken als de Romeinen er niet waren geweest. Zij introduceerden deze graansoort in Nederland.

Vanuit Maastricht leidt de Via Belgica je naar Meerssen (in die tijd: Marsna). Meerssen was in de tijd een populaire plek om je te vestigen vanwege de goede aan- en afvoerwegen, de bossen en vruchtbare grond. In 1865 werden restanten van een villaterrein gevonden, met onder andere een hoofdgebouw en meerdere bijgebouwen. Deze restanten zijn vandaag de dag met zand afgedekt en dus niet te aanschouwen. Wel vind je op het terrein een infomeubel die meer vertelt over de locatie en de villa die er ooit stond.

Romeinse Katakomben

Na Meerssen leidt de route je naar Valkenburg. Daar heb ik een bezoekje gebracht aan de Romeinse Katakomben. Deze stamt weliswaar niet uit de Romeinse tijd, maar is een replica van catacomben in Rome van architect Pierre Cuypers. Evengoed interessant om te zien hoe overledenen in de Romeinse tijd werden begraven. De Katakomben bevatten luxe grafkamers van welgestelde Romeinen, fresco’s, gedenkplaten met inscripties en licht- en luchtschachten. Alles is zo precies nagemaakt dat je je in een authentieke Romeinse catacombe waant.

In het Land van Kalk (waar ik de bijzondere ervaring had te mogen dineren tussen de koeien) vind je de Kunrader Steengroeve. Daar wordt Kunradersteen gedelfd en bewerkt. Kunradersteen is een Limburgs product en alleen te vinden in de regio van Voerendaal, Simpelveld en Bocholtz. Het onderscheidt zich van mergel door zijn hardheid en werd vanaf de Romeinse tijd veel gebruikt voor de bouw van o.a. boerderijen, bruggen, kastelen, kloosters en kerken. Deze bijzondere steensoort vond ik terug bij Gillishof in Bocholtz, waar ik een aantal nachten heb overnacht.

In het Thermenmuseum in Heerlen vind je de restanten van een Romeins badhuis (= thermen, begrijp je gelijk waar de naam van Thermae (= Latijn) 2000 vandaan komt.) Het is Neerlands best bewaarde publieke badgebouw uit de Romeinse tijd.

Het zijn maar een paar voorbeelden van Romeinse hoogtepunten die je tegenkomt op of langs de Via Belgica. Zou je het leuk vinden de hele route te rijden? Bekijk die dan op hun website. De VVV verwijst sportievelingen ook naar een Via Belgica fietsroute van 61 kilometer. Zo ‘fiets’ je door het Romeins verleden van Zuid-Limburg!


Dit vind je vast ook leuk!

Wendy Magazine droomde weg in Zuid-Limburg, ontdekte fijne things-to-do in onze regio en liet zich culinair verwennen. Lees je mee?

Lees meer
Een goed begin is het halve werk.. mijn geluksreis door Zuid-Limburg begon ik fabuleus bij het Kruisherenhotel Maastricht in het centrum van Maastricht. Het vijfsterren designhotel diende als decor voor de officiële opening van Limburg lonkt en tijdens mijn reis zou ik er nog een paar keer terugkeren voor een bezoek. Je kijkt er namelijk je ogen uit.
Lees meer
Het is half oktober als de witte druiven van St. Martinus geoogst mogen worden. Wist je dat in Nederland wijn wordt gemaakt? Voor mijn reis door Zuid-Limburg had ik geen idee...
Lees meer

Deel deze pagina