Psst... het leven roept je!

Menu

Wandelen langs de verscholen pareltjes van Maastricht

Blog van Liefs uit Limburgaccess_time13 mei 2019

Verliefd werd ik, acht jaar geleden. Op Maastricht en nog steeds, iedere dag. Ik struin graag door de smalle straatjes, vertoef er met vrienden en ontdek het liefst als eerste nieuwe plekjes en initiatieven. Toen wij vanuit Liefs uit Limburg werden uitgedaagd om nieuwe plekjes te ontdekken tijdens de stadswandeling ‘Hidden Places, Secret Spaces’, heb ik geen moment getwijfeld. Wat wist ik dan nog niet van deze stad?, ik liep mee en werd verrast. Ik geef je een voorproefje, want sommige plekjes moeten gewoon geheim blijven, de boodschap is dan ook vooral: Ga het zelf ontdekken!

 

Amsterdam

De wandeling start bij het Dinghuis, op zich al een prachtig gebouw. Telkens wanneer ik door de Grote Staat loop kijk ik even naar alle details en natuurlijk naar de klok. Later in de wandeling kom ik erachter dat we in Maastricht iets hebben met de klok, maar daar kom ik nog op terug. We zijn met een clubje van 10, toeristen en Nederlanders gemengd, en klaar om ongeveer 6 km te wandelen. Al snel pik ik een weetje op wanneer we langs het Stadhuis, dat ik iedere dag passeer, lopen. Het is namelijk een miniatuur van het Paleis op de Dam in Amsterdam. Hoe leuk! Nooit geweten. Zo kom ik er al snel achter dat dit niet alleen een wandeling is langs onbekende pareltjes, maar ook langs bekende pareltjes met onbekende weetjes. Ik ben de eerste 500m al enthousiast.

Miniatuur

We liepen door naar het Ursulinenklooster, ook wel bekend als de plek waar Talentino gevestigd is. Wat veel mensen niet weten is dat er een privécollectie miniaturen van bekende Nederlandse gebouwen te zien is.

We maken even een tussenstop bij het Hof van Tilly, verscholen achter de Brusselsestraat. Dit is de ingang naar de faculteit Cultuur- en Maatschappijwetenschappen, maar ook de plek waar de oudste gymnastiekzaal van Nederland ligt. Het hof is aangekleed met een fontein in een vorm die ik in Maastricht nog nooit eerder gezien heb. Een heerlijk rustig plekje midden in het bruisende centrum.

Ontwikkeling

We lopen via het Kruisherenhotel naar De Beyart. Door de poort aan de Brusselsestraat betreed je dit klooster dat op dit moment een woonzorgcentrum is. Direct onder de boog door staat een enorme maquette. Deze geeft mooi weer welke ontwikkeling Maastricht de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. De gids vertelt honderduit hierover en een trots gevoel overvalt mij. We lopen weer verder.

Multifunctioneel

Maastricht heeft meer dan 50 kerken. Ongelooflijk veel. Om deze te onderhouden worden de kerken vaak ook commercieel ingezet. De een is nog kneuteriger dan de ander en ook al ben ik niet gelovig, ik wil graag dat ze blijven. De kleinere versies liggen allemaal verscholen en je ziet ze dan ook niet wanneer je random door de stad flaneert. Om ze te betreden is een sleutel nodig of een gids die je de weg wijst. Zo mogen we ook een kijkje nemen in de Cellebroederskapel, waar ik mezelf wel een mooi feestje zie geven.

Natuur

We lopen via de proeftuin langs Kumulus dat lijkt op een kasteel waar ik wederom een leuk weetje oppik richting het natuurgebied rond de Lage en Hoge fronten. De gids vertelt ons dat deze plek als laatste gebouwd is ter bescherming van de stad Maastricht. Ik kom hier best vaak, voor mijn rust, leuk om nu een stukje geschiedenis te weten en eigenlijk ook bizar om te beseffen hoe dicht de natuur hier bij de bruisende stad ligt.

New Maastricht

Vanuit de natuur naar het allernieuwste gebied van Maastricht: het Sphinxkwartier. We lopen langs de brandweerkantine met een hoop historie, door een volledig nieuwe wijk van Maastricht. De woningen hebben kleine hofjes die rust bieden.

Klok

Tussen de bouw staan nog enkele oude gebouwen verscholen, zo ook de Andrieskapel die in handen is van designer René Holten. De gids kan ons vertellen dat de inrichting verbluffend mooi is. Dit plekje is me nog nooit opgevallen, wel de oudere gebouwen eromheen en de klok die ik telkens check als ik langs scheur op mijn fiets. Iets verderop in de straat hangt wederom een klok. De gids legt ons uit dat de klokken allemaal een dakje hebben. Het dakje is eigenlijk de schoorsteen van de klok omdat ze vroeger werden verlicht door gaslampen. De klok regelde vroeger het stedelijk leven. Vandaag de dag regelen de klokken niet het stadsleven, maar fungeert het vaak als afspreekplek.

Regout

We zijn ondertussen aangekomen bij het Eiffelgebouw, ook wel bekend als het Sphinxgebouw, waar dhr. Regout vroeger een belangrijke taak voor de Maastrichtse economie vervulde. Ook deze plek heeft een rijke geschiedenis waar de gids alles vanaf weet. We lopen door de Sphinxpassage die tegelijkertijd ook een museum is van alles wat op deze plek ontwikkeld is. We komen uit bij het Bassin waar we nog even snel een kijkje nemen bij Lumière Cinema die gevestigd is in een oude timmerfabriek.

Bij Lumière Cinema eindigt de wandeling. Een perfecte plek om te blijven hangen. Er is in het Sphinxkwartier de afgelopen tijd veel ontwikkeld. De historie is behouden maar er is nieuw leven in geblazen. Met sinds kort ook een echte rooftopbar: Bold.

Dagje doorbrengen in het vernieuwde Sphinxkwartier? Lees de tips op liefsuitlimburg.nl.

Ondertussen is Fleur aangesloten. We besluiten een kijkje te nemen bij Bold. De ingang van The Student Hotel brengt ons bij de lift, die ons via 8 verdiepingen bij de ingang van Bold aflevert. Bij uitstek is dit een plek om juist deze wandeling te verwerken. Neerkijkend over Maastricht en nippend aan onze heerlijke cocktail vertel ik over wat ik vandaag allemaal ontdekt heb. Fleur als echte Maastrichtenaar is onder de indruk. Bij Bold kun je trouwens naast genieten van het uitzicht en van een goede cocktail  ook een hapje eten.

De Hidden Places, Secret Spaces wandeling kost € 8,95 p.p. en gaat iedere maandag en donderdag van start om 13.30u vanaf het Dinghuis. Klik hier voor meer informatie.

 Rooftopbar Bold is iedere dag vanaf de middag geopend (op dinsdag gesloten). Meer informatie, klik hier.


Dit vind je vast ook leuk!

“Kijk, daar groeit weegbree, daar kun je jeuk mee verzachten. En dit is een wilg, daar zit een stof in waarvan pijnstillers worden gemaakt.” DailyGreenspiration liet zich onderdompelen in wereld van de kruiden tijdens een kruidenwandeling door het Heuvelland.

Lees meer

Als achttienjarige gup belandde Bregje van Breg Blogt in Maastricht. Op dat moment wist ze niet wat het Limburgse land allemaal voor haar in petto had. Ze ging een dag op pad in het Heuvelland om weer een stukje Limburg te ontdekken. Een dag die heerlijk mindful was met wijn, adembenemende uitzichten en fijn gezelschap.

Lees meer
Tijd voor jezelf vrijmaken is niet altijd even makkelijk, maar oh zo belangrijk! In Zuid-Limburg ontspant Naomi volledig.
Lees meer

Deel deze pagina