Wist je dat in Nederland wijn wordt gemaakt? Voor mijn reis door Zuid-Limburg had ik geen idee, maar inmiddels weet ik beter: Zuid-Limburg kent een bloeiende wijnproductie! Het past bij het Franse gevoel dat de streek mij geeft en het past bij de duurzaamheidsvisie die ik ook regelmatig ben tegengekomen: je hoeft je wijn niet meer van ver te halen, maar haalt het gewoon lekker naast de deur!
Het is half oktober als de witte druiven van St. Martinus geoogst mogen worden. Ik presenteer me iets na 9.30u op de wijngaard, maar ben niet alleen. Vandaag plukken Bregje van Breg Blogt, Carolien van Dream the World en Sanne van EnSannereist met me mee! Ontzettend gezellig. We worden -zoals het in Zuid-Limburg betaamt – ontvangen met vlaai en koffie en thee. Omdat we echter aan de late kant zijn (we hadden moeite met het vinden van de wijngaard) kunnen we echter al vrijwel direct aan de bak. Wijnboer Stan Beurskens vertelt ons hoe we de druiven moeten plukken (met één hand knippen en met de ander de druiventros van onderen opvangen) en welke we moeten laten hangen (die nog erg groen zijn) of kunnen verwijderen (die aangetast zijn door schimmel). We kiezen vervolgens een pad en gaan aan de slag.