Psst... het leven roept je!

Menu

Vier de winter in Maastricht!

Blog van Breg Blogtaccess_time12 december 2018

Hoe goed ken jij jouw eigen stad? Er is meestal zoveel moois te ontdekken, waar je in het dagelijks leven zo voorbij loopt. Breg dacht haar stad Maastricht héél goed te kennen, tot ze op pad ging voor een dag vol verborgen parels, winterse magie en bourgondisch genieten…

Overal lichtjes

Vanaf 1 december verandert Maastricht in een sprookjesachtige zee van lichtjes. Ik geniet er ieder jaar opnieuw van om door de stad te lopen, met al die stralende lampjes om me heen. Het geeft een gevoel van gezelligheid en geborgenheid, die zo perfect past bij de periode voor Kerst.

Meestal ben ik druk met kerstinkopen of ren ik de stad in om even snel iets te halen. Dit keer pakken we het anders aan en nemen we alle tijd om te genieten van de winterse magie van Maastricht. Als we vanuit Wyck over de Servaasbrug lopen, staan we even stil om van het uitzicht te genieten. Want hoe vaak doe je dat nou écht? Even stilstaan en om je heen kijken. De Maas ligt er spiegelglad bij, een winters zonnetje doet haar best om de stad te verwarmen.

Magisch Maastricht op het Vrijthof

De Magische Lichtroute voert ons door de  mooi versierde winkelstraten naar het Vrijthof. Het plein is tijdens Magisch Maastricht omgetoverd tot een winters paradijs, compleet met schaatsbaan, Almhütte en een enorm reuzenrad. We struinen langs de kraampjes, en af en toe kijk ik met een wat angstige blik omhoog naar het reuzenrad. Het uitzicht daarboven lijkt me prachtig, maar mijn hoogtevrees zit me behoorlijk in de weg.

Zweven boven de lichtjes

Mijn vriendin is onverbiddelijk en sleurt me gewoon mee. Voor ik er erg in heb, zit ik met knikkende knieën in het gondeltje. Het eerste rondje durf ik amper om me heen te kijken, maar dan gebeurt er iets. Ik word gevangen door het uitzicht. De oude daken in de binnenstad, de lichtjes overal, het gezellige plein onder me. De angst verdwijnt en de magie verschijnt. Ademloos kijk ik om me heen en een gevoel van trots zwelt in me op. Dit is míjn stad! Dit is de stad waarvan iedereen altijd zegt: ‘Het is net of je in het buitenland bent!’ En dat kan ik alleen maar beamen. Het is een uniek stukje Nederland, waar het goed vertoeven is.

Bourgondisch genieten

Na ons ritje in het reuzenrad hangen we een wensbal in de kerstboom van Stichting de Knoevel. Deze stichting verzorgt verwendagen voor gezinnen met langdurig zieke kinderen. Een mooi initiatief en we hangen allebei onze wens voor een liefdevollere wereld in de boom. Uit alle wensballen die door kinderen worden opgehangen, kiezen ze in januari twee wensen die echt vervuld worden. Zo mooi!
We hebben dorst gekregen van de avonturen in het reuzenrad en duiken de Almhütte in voor een warme glühwein. Ook dat past in de Bourgondische Maastrichtse inborst: genieten!

We kozen bewust om ons dagje uit op een doordeweekse dag te plannen, omdat het dan een stuk rustiger is in de stad. Voor de gezelligheid maakt het niets uit, de kerstversiering en de gemoedelijke sfeer zorgen voor een instant vakantiegevoel.

We wandelen van het Vrijthof naar de Markt, waar een lekkere lunch op ons wacht bij Café Local. In dit gezellige eetcafé krijg je echte Mestreechse specialiteiten, terwijl je uitkijkt over het Stadhuis en de Markt. Op het plein is altijd wat te zien, je hoeft je dus nooit te vervelen. We worden heel gastvrij ontvangen en in de watten gelegd en genieten van een 12-uurtje, een bord vol huisgemaakte lekkernijen. 

Hidden places, secret spaces Tour

Na de lunch is het tijd voor wat beweging. Stadsgids Jo wacht op ons met de Hidden places, secret spaces tour. We gaan kanten van Maastricht zien, die we nog niet kenden. Hij voert ons via het Stadhuis door het Statenkwartier, waar vroeger een aantal kloosters waren. We komen via gangetjes en deuren in een verborgen museum, een kerk die is omgebouwd tot hotel en we belanden zelfs onder de grond!

Moeder Natuur trakteert ons nog op een lekkere regenbui, maar dat mag de pret niet drukken. We zijn even weg uit de dagelijkse drukte en genieten van deze tijdloze bubbel waarin we zitten. Vol verwondering bekijken we ons geliefde Maastricht door een hele andere bril.  De regen blijft stug volhouden en daarom sluiten we de dag af met een glas speciaal bier en een borrelplank bij De Gouverneur op de Boschstraat en dan is het weer tijd om naar huis te gaan. Een ding weten we zeker: dit smaakt naar meer! Na al die jaren blijft Maastricht nog steeds verrassen en we zijn benieuwd wat ze nog meer voor ons in petto heeft!

Meer Magisch Maastricht

Van 1 tot en met 31 december geniet je in de hele stad van Magisch Maastricht. Loop de kerststallenroute of laat je betoveren door de romantische lichtroute die je voert langs de bekende Onze Lieve Vrouwebasiliek, het gezellige Wyck en het sfeervolle Bassin. Luister naar de mini-verrassingsconcerten en bezoek unieke tentoonstellingen. Bekijk hier het hele aanbod.

Meer over Breg Blogt

Dit vind je vast ook leuk!

Het is half oktober als de witte druiven van St. Martinus geoogst mogen worden. Wist je dat in Nederland wijn wordt gemaakt? Voor mijn reis door Zuid-Limburg had ik geen idee...
Lees meer
Naomi ziet een grote carréhoeve, paardenstallen en paarden grazen in de wei als ze het terrein van de Zonneberg komt oprijden.
Lees meer
Tijd voor jezelf vrijmaken is niet altijd even makkelijk, maar oh zo belangrijk! In Zuid-Limburg ontspant Naomi volledig.
Lees meer

Deel deze pagina